Pinksteren 2012 in de Antwerpse Kempen

         
                           

Nadat we half februari te horen kregen dat we een prijs gewonnen hadden, hebben we twee dagen later een afspraak gemaakt met de beheerder Frans Storm van camping Floreal Kempen in het Belgische Lichtaart. Ons kwam de week van Pinksteren ’t beste uit en hij reserveerde meteen onze voorkeursdatum. Onder een strak blauwe hemel vertrokken we met onze camper op zaterdagmorgen en na een lunchpauze op parkeerplaats De Lucht kwamen we omstreeks twee uur ’s middags aan op de camping, die zo’n 140 km van Utrecht ligt.

          
                          

Floreal Kempen ligt vlak bij Bobbejaanland en is verscholen in een zacht glooiend bebost landschap met hoge dennenbomen, vergelijkbaar met onze Veluwe en Utrechtse heuvelrug. De receptie, het restaurant en de speeltuin liggen door de (doodlopende) toegangsweg gescheiden van het campingterrein. De plekken zijn redelijk ruim (100 m2) en de toeristische plekken liggen verspreid over het terrein tussen de seizoenplaatsen. De vlakke ondergrond bestaat deels uit zand en deels uit gras. Wij kregen een camperplek tegenover de tennisbaan, het voetbal- en basketbalveld en de jeu de boulesbanen. Op- en afrijden van de camping is mogelijk met een zgn. sep-kaart. Ook voor de douches is een sep-kaart nodig. De drie toiletunits zijn goed bereikbaar en zien er goed onderhouden uit. In de unit vlak bij de ingang zijn ook de wasmachines en droogtrommels gesitueerd. Campers kunnen op het terrein vers water innemen en hun vuilwatertank lozen.

De Florealcampings, zes in totaal, twee in de Belgische Kempen en vier in de Belgische Ardennen, zijn ooit door de vakbond opgericht om, zoals de mooie brochure vermeldt: “… voor alle werknemers, ook diegenen die geen werk te pakken krijgen, voor gezonde mensen, maar ook voor mensen die een kwaal of handicap moeten dragen, voor het jonge volkje en voor opa en oma een betaalbare vakantie te realiseren.

            
                        

Een sociale aanpak van de vakantie. Met aangepaste prijzen. Met voorzieningen die de noden en ook de verwachtingen van iedereen kunnen inlossen. Daarom dus is er Floreal.” Nou die prijzen van camping Floreal Kempen, die het hele jaar open is, zijn inderdaad netjes: van € 18,40 in het winterseizoen tot € 25,70 in het hoogseizoen ALL-IN *. Dat is een staanplaats per nacht voor caravan of tent, inclusief 2 volwassenen en 2 kinderen én gebruik van elektriciteit (16A) en douches. Bovendien is er gratis WIFI. Huisdieren zijn ook welkom, maar daar moet wel € 3,80 voor worden betaald en dat is € 0,50 meer dan voor een extra kind!

Op het terrein zelf zijn er voor de dreumesen en peuters geen voorzieningen, maar de basisschoolkinderen en wat grotere jeugd kan zich hier prima vermaken. Naast de camping is er een mooi speelbos en de wandelaars, fietsers en mountainbikers hebben volop keuze in de heuvels en bossen van de ‘Witte Bergen”.

In het restaurant zijn snacks, belegde broodjes en ijs te verkrijgen. De menu’s beginnen vanaf            € 10,50. Pannenkoeken en wafels zijn er al vanaf € 3,30. Op zo’n 500 meter van de camping is een kleine supermarkt en de dorpen Lichtaart en Herentals liggen op een paar kilometer afstand. Iets verder weg op ongeveer 12 kilometer ligt de stad Turnhout en op 50 kilometer ligt Antwerpen.

Opvallend vinden wij dat de website: florealclub.be/campings/kempen niet erg veel informatie geeft, ook Zoover geeft geen update informatie. De beheerder vertelde wel dat de website binnenkort vernieuwd wordt.

Samenvattend: Floreal Kempen is een camping waar veel seizoeners een onderkomen vinden. Contact maken met de ‘vaste’ bewoners gaat moeizaam. Mensen, die rust zoeken, tevreden zijn met een redelijke voorzieningen en niet teveel geld willen uitgeven, kunnen hier van een aangename vakantie genieten.

Tijmen en Gusta Kos