Vrijheid Blijheid

 

Is een caravan een sleurhut??!!

 

 

Persoonlijk vind ik dat een caravan het evenbeeld is van vrijheid.  Net als een camper, vouwwagen of tent. Je koppelt je caravan achter de auto en bedenk dan, dat de vakantie is begonnen. Want als het druk is op de weg, zet je de combinatie aan de kant en geniet op een parkeerplaats onder het genot van een drankje of koffie van de rust die je hebt . Is de drukte over en wil je verder, dan pak je de boel weer in en je gaat op weg naar de bestemming.

Bedenk wel, je mag maar 90 km/h, maar je hebt vakantie en je gaat naar de bestemming waar je naar verlangt. Moet je daar dan zo snel mogelijk zijn? Of heb je al vakantie als je weggaat? Als je vanuit je werk gelijk weggaat, ben je moe. Je ergert je aan de mede weggebruikers omdat die je niet voor laten gaan. Een andere weggebruiker met caravan houdt zich wel aan de snelheid en jij kan hem maar niet voorbij. Dat zorgt voor spanning. Dat is slecht voor het hart en je hebt eerder een ongeluk dan je denkt. Even snel inhalen, niet de juiste inhaal afstand en dan naar rechts. De andere combinatie in de remmen. Jij gaat slingeren, je kunt de combinatie niet meer houden, auto en caravan over de kop. Vakantie weg. Dan kom je tot bezinning. Wie krijgt de schuld?? De caravan. De caravan hangt erachter en de bestuurder bezorgt zichzelf de moeilijkheid doordat hij/zij moe is en gestrest en wil opschieten. Dat allemaal om in 1 dag op de bestemming te zijn want dan heb je 2 dagen gewonnen.

Als je dat van tevoren al weet, ga dan 2 dagen eerder van huis en doe het rustig aan. Je ziet meer en je geniet van de natuur om je heen en je lichaam krijgt de rust. De bekende plekken zoals Lyon en andere plaatsen in Frankrijk zijn de plekken waar veel ongelukken gebeuren. Waarom vraag je dan. Welnu je stapt in de auto maakt een tijdroute, om zo laat ben ik in Lyon. Het loopt tegen en je komt er later, dus harder rijden om de tijd in te halen. De rust plek die je had gezegd te nemen vergeet je, een keer overslaan kan toch? Ik ben toch niet moe. Dan zie je de borden Lyon. Je hebt het gehaald, maar wat begin ik moe te worden. Je let even niet op en dan gebeurt het. Boem, ongeluk, auto stuk, caravan in de vangrail alles op de weg. Dan komen de verwijten en de scheldpartijen. Dit alles gebeurt op weg naar een vakantiebestemming. Helaas wordt de caravan dan een sleurhut.

Velen heb ik als monteur op vakantie zien gaan. Gelukkig zonder ongelukken. Maar ook heb er gezien, die terug werden gebracht en waar je niet meer kon zien wat voor merk het was. De mensen stonden te huilen en dan vroeg je wat er was gebeurd. Mensen geloof me, dan begon de ruzie weer in het gezin. En altijd hetzelfde liedje, over vermoeidheid, niet voldoende rust of snel inpakken en verkeerd beladen.

Mensen ik rijd vanaf mijn 20ste jaar met aanhanger, vouwwagen en caravan. Ik heb een LMC6400 Camper gehad, altijd nam ik de nodige rust. Vanaf het moment dat ik met vakantie ga en de caravan hangt erachter, heb ik vakantie. Kom ik er vandaag niet, dan morgen wel. Ik zal het afkloppen, maar nog nooit vermoeid geweest of één krasje opgelopen. Ik weet het, jullie zeggen; geluk gehad. Nee ik ben zuinig op mijn gezin en onze spullen en daarom doe ik het rustig aan. Neem de tijd, dan heb je vakantie. Daar is een caravan of vouwwagen voor. Met een Camper kun je wat sneller, maar ook daarmee moet je voorzichtig omgaan en de rust nemen.

Ik wil niet zeggen wat iemand moet doen, maar bedenk dat oververmoeidheid net zo gevaarlijk is als alcohol of drugs. Een Camper, Caravan, Vouwwagen of tent is ontspanning en plezier en genieten van de natuur. Dan is het geen sleurhut en dan is een ander jaloers en weet niet wat vrijheid is.

Reacties zie ik graag op mijn email terug, vooral degene die een ongeluk hebben gehad en de reden ervan. Email naar: info@caravanclubnederland.nl