De stabilisator koppeling.

Vele vragen momenteel over de stabilisator koppeling. Het kraakt vreselijk en piept. Welnu de kogel dient geheel schoon te zijn, meestal als je op de kogel van de trekhaak haalt zie je veel roest, of bij een nieuwe verf. Dit gaat in de remblokjes zitten van de stabilisator koppeling. Zodoende kraakt en piept het erg. Als je alles goed schoon maakt dan kraakt het niet meer, doet ie het dan nog als het geregend heeft, dan is er een middel en dat is haarlak. Als je dat een beetje over de kop van de trekhaak spuit en laat opdrogen is het ook over. Maar het meeste is dus de kogel zelf die niet glad en schoon is.


Navigatie.

Ook kwamen we auto's met caravan tegen en campers waarvan we dachten; nou dit gaat niet lukken. Want als je een navigatiesysteem hebt wil het niet zeggen dat die ook geschikt is voor auto met caravan of camper. Dan is het draaien, wat meestal niet gaat, dus dan zit je met schade en ellende en een bedorven vakantie. Ga eerst vragen of je navigatie geschikt is voor wat je er mee wil of neem anders kaarten mee en kijk daar op of het kan. Voorkomen is beter dan genezen.


Banden, DOT code.

Waar moet men op letten, bij het nazien van uw kampeermiddel? We komen heel veel tegen bij het repareren en willen u het toch graag vertellen. Veel mensen kijken naar het profiel van de banden en denken dat het dan goed is. Op de band staat een DOT code daar kan men aflezen hoe oud de band is en van welke week, ook staat erop hoeveel lucht de band mag/moet hebben.

Gewicht en bandenspanning DOT code de laatste 4 cijfers Eerste breedte dan hoogte dan inch

Kijk vooral goed naar haarscheuren op de zijkant van de band maar ook in het profiel en of u er geen oneffenheden in ziet bv. hoogte verschil in het profiel. Dit kan duiden op kanvasbreuk van binnenuit. Haarscheuren hoe klein ook kunnen een klapband tot gevolg hebben. Banden die momenteel veel klapbanden en scheuren te zien geven zijn de matador, maxmillers, maxum van ongeveer 4 jaar oud. Uiteraard kunnen we nog niet zeggen hoe de nieuwe banden zich nu houden maar wij geven u de raad iets meer te betalen voor een goede band hoe moeilijk ze momenteel ook te krijgen zijn. Vooral 13 inch is erg moeilijk aan te komen. Wel zijn er de winterbanden 13 inch te krijgen en die kunnen een gewicht hebben van 900 kg per band is dus een prima caravanband. Wat slijtage betreft heeft u niks te klagen want een caravanband slijt bijna niet of er is iets fout met de as, bv. doordat men ermee tegen een stoeprand heeft gezeten of bij een rotonde tegen de band aan. Dan kan de as krom zijn en spoort de wagen niet. Dan slijt een band uiteraard helemaal scheef en snel af.